Råvarer metter bedre enn ultraprosessert mat

Ned i vekt?
Pass på energibalansen. Spis mindre ved å fokusere på energiinntaket og tren mer. Lykke til!

Stopp en halv.
De som henger igjen i denne tankegangen har ikke oppdatert seg.

 

Fokus på matkvalitet kan ikke overses 

Samtidig som vi har fokusert utelukkende på at vi skal passe på energibalansen, har matindustrien laget ultraprosessert mat. Produkter som er designet for å være ekstra velsmakende, og muligens også avhengighetsskapende for noen. 

Har du ved vektnedgang blitt rådet til å redusere energiinntaket, uten å ha fokus på matkvalitet (altså å velge råvarebasert)? Da kan det være at rådene du har fått ikke gjør deg mett, og at du skylder på deg selv for manglende resultater. For et kosthold dominert av ultraprosessert mat kan føre til at man må spise mer for å bli mett. Et råvarebasert kosthold derimot vil spille bedre på lag med appetittreguleringen din, og er et viktig fokus når man vil ned i vekt.

Hvordan ultraprosessert mat lurer sultfølelsen din

Den amerikanske forskeren Kevin Hall mente begrepet ultraprosessering var feil fokus, for næringsstoffer som salt, sukker og fett var det vi burde styre etter. Han designet derfor en studie med hensikt å vise at næringsstoffene var avgjørende. I to uker spiste deltakerne råvarebasert. Deretter spiste de ultraprosessert mat i to uker. De fikk spise så mye de ville. Diettene var matchet slik at de begge hadde likt innhold av kalorier, karbohydrater, protein, fiber og fett. En dag på råvarebasert kosthold kunne bestå av gresk yoghurt med valnøtter, jordbær og banan til frokost, salat med spinat, bulgur og kylling til lunsj og middag med roastbiff, ris og grønnsaker. Etter lunsj og middag fikk de også frukt som druer og appelsiner til å avslutte måltidet med. 

En dag på ultraprosessert kosthold kunne bestå av Cheerios med helmelk og en blåbærmuffins til frokost, biff ravioli fra hermetikkboks og kjeks til lunsj og forhånds-kokt kjøtt og potetmos med hermetisert mais og mager sjokolademelk til middag.

Ultraprosessert mat = mindre mett
Deltakerne på ultraprosessert spiste 500 kalorier mer om dagen og la på seg 0,9 kilo i løpet av bare to uker. Kroppen har mekanismer som styrer sult og metthet. Det er et kompleks system, men hormoner er sentrale. Blodprøver viste at deltakerne på ultraprosessert kosthold hadde et forhøyet nivå av sulthormonet ghrelin. Med andre ord spiste de mer og la på seg mer, men de følte seg likevel ikke mette. 

Deltakerne på råvarebasert kosthold gikk ned 0,9 kilo og hadde økt nivå av metthetshormonet PYY, redusert nivå av sulthormonet ghrelin og redusert inflammasjon.⁣ 

 

Derfor heier vi på råvarene

Måtte vi valgt ett råd ved vektnedgang ville det vært å basere kostholdet på råvarer. For det første spiller det bedre på lag med appetittreguleringen din. Men det demper inflammasjon, spiller på lag med tarmfloraen din, og er assosiert med lavere risiko for diverse helseplager og sykdommer. 

 

Har du ved forsøkt på vektnedgang "spist mindre, trent mer", men følte at noe var feil?

Ved kaloritelling blir viljestyrke premisset for å lykkes. Du jobber ikke med bakenforliggende årsaker.

Mer og Mindre er for deg som ønsker livsstilsendring. Sammen jobber vi for å finne løsninger som passer deg.

Mer sett meg på venteliste